Шефът на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway - 90-годишният милиардер Уорън Бъфет,

...
Шефът на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway - 90-годишният милиардер Уорън Бъфет,
Коментари Харесай

Уорън Бъфет е посочил своя наследник в Berkshire Hathaway

Шефът на капиталовия фонд Berkshire Hathaway - 90-годишният милиардер Уорън Бъфет, е показал своя наследник, отпред на компанията - нейният вицепрезидент Грег Абел. За това оповестява телевизионният канал CNBC, позовавайки се на изказване на самия Бъфет.

" Директорите са съгласни, че в случай че нещо се случи с мен днес, то на следващия ден цялото управление на компанията ще поеме Грег ", е споделил Бъфет.

Грег Абел е на 58 години. По думите на Бъфет, неговата възраст е един от факторите, който е бил регистриран от съвета на директорите при одобряването на тази кандидатура.

През август миналата година предприемачът и филантроп Уорън Бъфет навърши 90 години. В течение на последните десетилетия той постоянно присъстваше в тройката на най-богатите хора в света, само че през 2019-а той падна до четвъртото място в рейтинга със своето благосъстояние от 67.5 милиарда $.

През 1965 година Бъфет придоби контролния пакет акций в изпадналото в фалит текстилно предприятие Berkshire Hathaway и го превърна в холдинг, който ръководи активите на фирмите от партфейла му, работещи в разнообразни браншове. Според оценки от 2020 година тези компании са над 60. Сред тях са водещи американски банки, разнообразни производители и други.

На фона на преклонната към този момент възраст на Бъфет медиите от дълго време вършат догатки, кой ще го наследи отпред на Berkshire Hathaway. Въпреки  че такива теории се развиват към този момент към десет години, Бъфет засега остава на кормилото на компанията.

Считан е за най-великия вложител в историята на модерните финансови пазари, Бъфет е основен изпълнителен шеф и  най-голям  акционер в Berkshire Hathaway.

Често именуван " Оракулът от Омаха “ поради способността си да избира най-хубавите акции, той влага в акции, които наподобяват подценени въз основата на фундаменталния разбор. Бъфет е почитател на капиталовата философия на Бенджамин Греъм - първият, който осъзнава, че собствеността върху акции от компания е равнозначна на благосъстоятелност върху част от бизнеса на компанията.

Книгата на Греъм " Интелигентният вложител “ (1949 г.) възпламенява Бъфет за вложението, когато е на 19 години. Греъм е и повода през 1950 година Бъфет да се запише да следва в бизнес училището на Колумбийския университет в Ню Йорк, защото Греъм преподава там, както и различен прочут анализатор на скъпи бумаги - Дейвид Дод.

Съвременници на Бъфет от 50-те години на предишния век описват, че по това време той е познавал счетоводния баланс на всяка компания, която се е търгувала на Нюйоркската фондова борса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР